Del 3
Om aktivering
Fråga:
Vad gör jag när min hund springer ut i hallen och skäller när det ringer på dörren?
Anonym

Svar:
Det kan vara så att hunden tror sig ha rollen att ta hand om besökaren som kommer.

Du måste visa att du tar hand om (äger) hallen och besökaren. Visa att hunden inte ska vara i hallen då det kommer besök, det kan du göra genom att gå sakta till hallen och visa med ditt kroppsspråk, visa med dina händer var hunden ska vara precis som om du skulle få bort den från något annat där du inte vill ha den. Gör du detta konsekvent så kommer hunden snart förstå hur du vill ha det.

Du kan ge hunden en speciell plats den ska vara på när det kommer besökare. Träna på matta eller liknande och belöna hunden där med lugn och godis.

Fråga:
Har du förslag på hur jag kan aktivera min hund?
Berit

Svar:
Vilken bra fråga Berit. Du får några förslag av mig här.

Aktivering är ett väldigt bra sätt att trötta ut våra hundar, men även ett bra sätt att bygga på våran relation med hunden. Att aktivera sin hund kan leda till att hunden tycker att vi är intressant. Hunden söker vår kontakt, vilket betyder att den mottaglig för inlärning.

Börja med att hitta din hunds bästa belöningar. Godis/leksaker sånt som hunden verkligen älskar.

Godisträd – sätt fast godis i barken på ett träd, låt hunden själv söka i trädet. På lagom höjd så att hunden når från godiset.

Kurragömma –  låt hunden leta och beröm rikligt när hunden hittar dig.

Spår av alla slag – då får hunden använda sin förträffliga näsa.

Flaskan – Använd en PET-flaska och stoppa i några godis.

Burk – Göm godis under burken. Hunden ska själv komma på hur den ska komma åt det goda.

Godissök – Visa hunden godis, du kan gömma det eller bara kasta ut det, efterhand som hunden lär sig så kan du göra det svårare

Bära – lär hunden att hålla fast saker, bära dem och sen ge dem till dig.

Hundars behov är till exempel gräva, riva, slita, spåra, söka. Din hunds behov bör styra vad som är bra aktivering för just din hund.

Andra bra aktiviteter är viltspår, Nose work, personspår, sök, apportering med mera.

Allt behöver inte vara så himla svårt, gör det enkelt och roligt.

Behöver du hjälp med aktivering så sök efter en kurs.

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Nästa vecka tar jag upp vikten av tålamod.

Mejla frågor till: hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Del 2
Hur kommer det sig att hundar visar aggressivitet för vissa hundar och vissa inte?

Marre

Det du frågar är ju en ganska stor fråga som kan kräver ett långt svar.
Jag väljer att försöka ge lite tankar omkring detta.
För det första, vet du om hunden är aggressiv? Kan den vara rädd eller väljer den att vakta dig mot den mötande hunden?
Är det alltid samma hund den visar ”aggressivitet” mot?

Om man funderar på ovanstående frågor så kanske en annan bild dyker upp, som tex hur mycket vi människor påverkar våra hundar och såklart andras också.
Hundar och människor styrs ju av känslor och påverkas även av mötande hund och förare och såklart sin egen förare, har något sånt hänt dig så fundera lite över hur du uppträdde, hur den andra föraren uppträdde, hur såg mötande hund ut. Viktigt är ju att kunna läsa sin hund så man kan förebygga, stötta upp när det behövs och avdramatisera när det behövs.
Det finns alltså ingen generell lösning eftersom hundar som vi människor är individer som gillar olika saker och har olika erfarenheter.

Här kommer några tips:
Från det att den är liten valp behöver man visa hur man gör hundmöten, att inte hälsa när hundarna har koppel på. Man kan gå i en båge mot mötande hund som lösa hundar gör när de ska hälsa på varandra. Man ska inte dra eller rycka i kopplet för det kan trigga hunden. Håll dig lugn och visa att du hanterar situationen alltså att du kan skydda både dig och hunden mot det ni möter.

En valp som får hälsa i koppel belönas av det men när den blir äldre och inte får hälsa så förstår den inte varför och det kan väcka frustration som ibland framkallar aggressiva utfall.
Marianne

Del 1  Introduktion till hundfrågan

Nu kan du läsa hundfrågan på vår sida.
Nya hundfrågor publiceras i värnamo.nu söndagar kl 10.00
värnamo.nu

Marianne och första hunden Raja, Frösön 1968

Texten nedan skriven av: Per Bunnstad Värnamo.nu

Nu kommer vi att få blixtsnabba svar på frågor kring hundar. Marianne Blixt, som är instruktör och hundcoach, jobbar även med personlig utveckling med hund startar en frågelåda kring hundar i vår tidning.

Varje helg svarar hon på de frågor som ni läsare skickat in till henne. Det kan handla om allt som kan tänkas ha att göra i samspelet hund-människa eller annat kring vår en av våra bästa vänner.

Marianne Blixt, 59, kom från Östersund ned till våra bygder 1974 och har bott på platser som Skillingaryd, Värnamo, Hillerstorp och nu senast Bor.

– Jag började redan som 13-åring att arbeta med hundar och har fortsatt sedan dess. Numera arbetar jag på deltid med hundar och driver företaget Hundtrixet som erbjuder Viltspårkurser, privat träning, Nose Work, valpkurs, Vardagslydnad med mera, berättar Marianne.

– Fördelen med att vara egen är att snabbt kunna starta en ny kundanpassad kurs som motsvarar hundägarnas behov. Till min hjälp jag har flera duktiga coacher, vi är ett starkt team, berättar Marianne.

Civilt jobbar Mariane på Studieförbundet Vuxenskolan.

Frågor till Marianne kan skickas på adressen hundfragan@hundtrixet.se.