Hundtrixets värdegrund för lyckliga hundar

 

Här kommer andra frågan som publicerades i värnamo.nu

 

Hur kommer det sig att hundar visar aggressivitet för vissa hundar och vissa inte?

Marre

Det du frågar är ju en ganska stor fråga som kan kräver ett långt svar. Jag väljer att försöka ge lite tankar omkring detta.

För det första, vet du om hunden är aggressiv? Kan den vara rädd eller väljer den att vakta dig mot den mötande hunden?

Är det alltid samma hund den visar ”aggressivitet” mot?

Om man funderar på ovanstående frågor så kanske en annan bild dyker upp, som tex hur mycket vi människor påverkar våra hundar och såklart andras också.

Hundar och människor styrs ju av känslor och påverkas även av mötande hund och förare och såklart sin egen förare, har något sånt hänt dig så fundera lite över hur du uppträdde, hur den andra föraren uppträdde, hur såg mötande hund ut. Viktigt är ju att kunna läsa sin hund så man kan förebygga, stötta upp när det behövs och avdramatisera när det behövs.

Det finns alltså ingen generell lösning eftersom hundar som vi människor är individer som gillar olika saker och har olika erfarenheter.

Här kommer några tips:

Från det att den är liten valp behöver man visa hur man gör hundmöten, att inte hälsa när hundarna har koppel på. Man kan gå i en båge mot mötande hund som lösa hundar gör när de ska hälsa på varandra. Man ska inte dra eller rycka i kopplet för det kan trigga hunden. Håll dig lugn och visa att du hanterar situationen alltså att du kan skydda både dig och hunden mot det ni möter.

En valp som får hälsa i koppel belönas av det men när den blir äldre och inte får hälsa så förstår den inte varför och det kan väcka frustration som ibland framkallar aggressiva utfall.
Marianne