Frågor kring hundar som skäller i bilen och som inte tycker om att bli borstade.

Hundar lär sig ofta tycka om närhet som att bli borstade. Foto: Marianne Blixt

Hej och Välkommen till Mariannes frågelåda, Hundfrågan.

HUND i BIL.
Hunden skäller och piper i bilen. Hur ska jag göra?
Karin Axelsson

Orsaken till att den gnäller och piper kan ju vara att i slutet på alla bilresor händer något som hunden vill ska hända. Det gör ju att hunden har höga förväntningar. Bilturen betyder ju oftast att de ska hända något roligt.
För att råda bot på det kan de ju vara lönsamt att åka mycket mer bil med hunden utan att resan slutar med något som skapar höga förväntningar.
Förväntningar skapar ju oftast stress hos hunden och de i sin tur framkallar skall och pip. Så ha med hunden i bilen. Korta som långa resor som då oftast slutar händelselöst.
Om det är så att hunden skäller och piper för att den inte tycker om att vara i buren så kan täcka över buren med något så hunden inte ser ut, det kan göra hunden lugnare. En del hundar tycker bättre om att ha sele på sig i bilen.

HANTERING
Min hund tycker inte om att bli borstad eller att jag tittar på tänderna, finns det något knep? Jag har en Malteser.
Lillemor Johansson

Det första jag tänker på när jag läser din fråga är om borsten du använder inte är bra för hundens päls. Den kanske sliter onödigt på pälsen. Ta en borste som inte är så hård och vänj hunden vid den samtidigt som ni har en mysstund. Gör ”borststunden” ofta och att den alltid är behaglig och ha gärna godis med som hunden får när den tillåtit dig borsta. Borsta aldrig när du är stressad utan passa på när du själv är lugn och har tid för att ni båda ska komma ner i varv.

När det gäller att titta på tänder så vet jag ju inte på vilket sätt hen visar att hen inte gillar det. Klia hundens kind, vänj den att du håller till vid munnen och lyfter försiktig på mungipan och tittar. Ta en liten bit i taget, samma där lyft lite på mungipan varje dag och gör det som det inte vore märkvärdigt alls. All hantering ska ju göras med respekt, lugnt och sansat. Tillit är ju viktigt för att hunden ska tycka om att du hanterar den.

Ett råd jag ger till alla är att hantera/visitera sin hund varje dag.
Det är viktigt att veta hur hunden känns när den är frisk. Du kan ju då lättare känna när något förändrats. Som till exempel skador, fästingar och ömhet.

Lycka till med all träning.
Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!
Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne