Jag har fått så många frågor om koppelträning så den här veckan har jag bjudit in Milene Wallin som nedan kommer att berätta om hennes syn på detta. Milene kommer till Hundtrixet och håller kurs både den 14 och 15 oktober.

Hundpromenaden är en av de härligaste stunderna vi delar med våra fyrbenta vänner. Den där gemenskapen. Att vara samspelta tillsammans i nuet. Men för en del medför promenaden tyvärr snarare stor frustration istället för avslappning och glädje. Jag vet själv hur det känns med en hund som hänger i kopplet, kastar sig framåt och runt som en slags korsning mellan ett ånglok och en fjäril. Hårda ryck hit och dit. Och hunden behöver inte vara speciellt stor och stark för att den skall riskerar orsaka rygg-skador eller brutna ben på sin ägare. För att inte tala om vad detta slitande gör med hundens kropp.

Lyckligtvis behöver det faktiskt inte vara så. Ofta är det förbluffande lite som skall till för att lära hunden gå avslappnat i kopplet. Vilken utrustning, det vill säga vilken sele och koppel, man använder har en enorm betydelse men även hur man hanterar kopplet.

Ju mjukare vi kan leda hunden i kopplet, desto mer avslappnad blir den. Och, ju mer avslappnade muskler hunden har, desto mer lyhörd blir den för våra koppel-signaler.

Hur kan man leda en hund på ett avslappnat vis när den drar hårt i kopplet? Det finns massor man kan göra. Här kommer några enkla tips.

– Att stryka på kopplet istället för att rycka är väldigt effektivt. För att få hundens uppmärksamhet, kanske lugna ner den, eller få med hunden när den vägrar att gå, så stryk mjukt på kopplet istället för att dra. Använd båda händerna, den ena följt av den andra handen. Lugna, metodiska strykningar.

Nedan ser vi ett klipp på vilken effekt att stryka på kopplet kan ha, när jag tränar tillsammans med Maggie och hennes ägare. Maggie gör ett utfall och man ser tydligt att när Maggies fantastiska ägare stryker på kopplet, istället för att bara leda bort Maggie, så hjälper det direkt Maggie att lugna ner sig.

• Här finns tv-inslag 1

En annan sak är att börja öva på en stor yta där du enkelt kan byta riktning när hunden börjar dra. Går vi på en smal, rak väg blir allt så förutsägbart för hunden. Den förstår att vi skall rakt fram och drar därför mer. På en bredare yta har du mer flexibilitet. Stryk på kopplet för att få kontakt, när hunden tittar upp mot dig visar du med vänlig blick, kropps-position, och rörelse att du vill byta riktning samt säger kanske ”kom så går vi häråt istället”.

Det är väldigt viktigt att vi tittar dit vi vill gå, istället för att titta på hunden! Var snabb fram med en godbit för att belöna hunden för att den följer dig. Ge fler godbitar i snabb frekvens för att hålla hundens intresse vid dig och belöna den för att den går bredvid dig. När man börjar träna ett nytt beteende måste belönings-frekvensen vara hög! Öva, öva och öva!

Nedan ser vi ett klipp när finaste Agny börjar lära sig gå avslappnat i koppel. Hennes ägare gör ett kanon-jobb med att zick-zacka sig fram på en väg, istället för att bara gå rakt fram, och hon markerar när Agny gör rätt genom att säga just rätt, vilket alltid åtföljs av en belöning i form av godis. Ju mer vi belönar avslappning desto mer avslappnad kommer vår hund att bli.

• Här finns tv-inslag 2