När det gäller hundmöten så verkar problemen ha ökat. Flera gånger i veckan får jag frågan om jag kan ta emot för privat träning av hundägare som har problem med hunden vid hundmöte. Jag brukar försöka träffa hunden och hundägaren för att se hur vi kan komma vidare.

Det finns många olika anledningar till att inte hundmötet funkar som matte/husse vill. Det kan till exempel vara att hunden har dålig erfarenhet av att möta andra hundar, att den vill eller är van vid att få leka och då blir frustrerad när husse/matte håller i kopplet och kanske dessutom låter arg. Hunden kan känna hur den som håller i kopplet känner sig, frustration, rädsla, osäkerhet sprider sig genom kopplet.

Hundar likt oss människor tycker inte om alla de möter, ibland får vi acceptera det. Att träna hundmöten kan vara förödande om det inte går bra, att träna dåliga hundmöten gör fler dåliga hundmöten.

Träna hundmöten med hundar du känner och som du själv är trygg med. När du lärt dig hur du ska hantera dig själv och din hund vid hundmöten så är du ju väl rustad för att möta vilken hund som helst, under förutsättning att den hund och förare du möter ger dig bra förutsättningar.

Hunden som får gå före i kopplet tar på sig att skydda föraren mot de ”faror” vi möter om vi dessutom rycker eller drar i kopplet och visar rädsla så tror ju hunden att det är farligt det/den vi möter! Det är föraren som ska ta hand om de ”faror” som uppkommer, de skapar tillit.

• Hur kan man göra?
En del sätter sin hund ner för att hålla den lugn, matar med godis. En del hundar blir mer stressade av detta. Det bästa är att själv försöka hålla sig lugn och visa hunden att du fixar detta.

Mer om hundmöten och stress kommer.