Sam får vänta hemma men det är han tränad på.

Hej! Min hund tycker inte om att vara ensam. Hon river på tapeter, äter på det hon kommer åt, rusar i fönsterna för att se om det är någonting som händer utanför. Hur ska jag få henne lugn?
Ingrid Lindberg.

Hej Ingrid
Det är inte ovanligt att hundar reagerar när de blir lämnade ensamma. För att kunna behöver vi funderar över hur det ser ut när vi lämnar hunden ensam.
Har du tränat ensamhetsträning? Har hon tillgång till hela huset? Kan hon hoppa upp i fönsterna?

Ensamhetsträning är det ju bra att börja med redan när man får hem valpen. Korta stunder där man inte gör så stor grej av att man kommer eller går. Det är bra att inte gå tillbaka till hunden/valpen när den skäller eller gnäller, då tror den ju att de lönar sig att låta, matte eller husse kommer ju tillbaka då.
Det är som med all hundträning, hundar lär sig vad som lönar sig så det gäller att fundera på vad vi belönar.

Har du provat att inte ha henne lös i hela huset eller lägenheten? Ibland är det bra att de får vara på ett lite område och inte ha så mycket att ”sköta” om, vakta. Utan de kan bara koppla av.

Innan du lämnar hunden behöver hon vara lugn, alltså inga långa promenader eller lek precis innan. En hund som lämnas direkt efter lek är ju uppe i varv och vill fortsätta vara aktiv. Finns det då något lämpligt i närheten så tar ju hunden det i stället för att vila.

Att hunden är i rätt känsla är ju viktigt i allt vi ska göra med den.
Marianne

Jag får varje vecka frågor om stressade hundar och vad man kan göra för att dämpa stressen.

Det är som för alla andra levande varelser individuellt.
Det beror på varför hunden är stressad. Stress kan ju ha så många olika orsaker som t.ex arv, miljö, maten, vår egen stress påverkar ju också hunden.

Jag skriver mer om stress i kommande hundfrågor