För ett par veckor sedan hade jag förmånen att delta i föreläsning i Gislaved med Anders Hallgren, Sveriges första hundpsykolog.

Jag träffade Anders första gången 1987 när jag gick Sveriges första agilityinstruktörskurs i Gnesta. Det har hänt en hel del med Agility på de 30 åren, så roligt att se att det blivit en sån populär hundsport. Anders höll till där för att ha kurs för problemhundar. Vi hade intressanta samtal på kvällarna vid matbordet, redan då pratade han om faran med att rycka och slita i hundens hals, halsband.

I dag har Anders kommit ut med en bok som heter ”Ryggproblem hos hund, Bakomliggande orsaker till beteendeproblem”, en forskningsrapport av Anders Hallgren, Hundpsykolog, psykolog.

I förordet skriver han: Att djur skulle kunna ha problem med sina ryggar likaväl som vi människor är väl egentligen självklart. Ändå har det inte varit det och den insikten är ganska ny.

Anders Hallgren. Pressbild

Längre ner skriver han: Jag har fått se ”svåra” problemhundar kommit från fysioterapeuten som glada och problemfria hundar.

”Referens: Hallgren, A. Ryggproblem hos hund. Ekerö Tryck 2010”.

I dag jobbar vi mycket med att få hunden att gå i kopplet utan att dra, gärna använda sele och förebygga ”koppeldrag”.

Jag jobbar med ttouch, följsamhet och kontakt, du kan läsa mer om det på hemsidan.

Det du kan göra för din hund är: Gå till fysioterapeut eller hundmassör och låt dem känna igenom din hund. Har hunden inga problem så får den ju i alla fall en skön stund.

Vill du ha hjälp att hitta bra hundmassör eller fysioterapeut så hör av dig.

Missa inte att läsa Anders Hallgrens böcker, helt klart läsvärda.

Den här veckan har jag inte fått in några frågor så nu hoppas jag att ni skickar in frågor eller önskemål om vad jag ska ta upp i spalten.

—–