Hundar lär sig ofta tycka om närhet som att bli borstade.
Foto: Marianne Blixt

Hej och välkommen till Mariannes frågelåda, Hundfrågan.

Hej.

Jag har en liten 7-månadersvalp (tik) av en terrierras. Jag har även en lite äldre tik på 4 år (samma ras). Jag går ofta ut med bägge hundarna tillsammans. Tidigare har det inte varit några större problem – förutom att det kan vara svårt att manövrera två hundar som vill åt olika håll – men helt plötsligt har valpen förvandlats till ett skälligt monster. Hon har väldigt låg tröskel till att skälla, och hon skäller på mycket – men särskilt på andra hundar.

Förut kunde vi passera andra hundar på en smal stig, men nu är det omöjligt. Jag ser till och med att andra hundägare tar omvägar när de ser oss komma. Jag gissar att detta kan ha med könsmognaden att göra – men går skälligheten att träna bort på nåt sätt? Nu kör jag med skvallerträning eller distraherar med en köttbulle tills den andra hunden passerat, men jag vet inte om det funkar så bra.

Med vänlig hälsning
En frustrerad hundägare

Marianne:
Jag råder dig att gå ut med hundarna en och en så att du kan hålla ordning på hunden och lära den var du vill att den ska vara. Det gör att hunden blir tryggare och kanske inte behöver skälla på allt den möter. Ofta skäller ju hundar för att de är osäkra. Möjligen kan den skälla på andra hundar för att den vill leka och när den inte får det så blir den frustrerad och skäller, bråkar mer. För varje gång det händer så blir ju hunden mer och mer stressad.

Gå promenader där det är lugnt och inte på smala stigar som gör att hunden kanske känner sig trängd. Möjligt att det har med könsmognaden att göra men ju fler såna dåliga hundmöten som sker ju troligare är det att det blir en vana. OM du ska köra skvallerträning eller distrahera så behöver du ju promenera med bara den hunden för att ha full fokus på dig och hunden.

Jag kan ge dig fler råd och hjälpa dig med träningen men det är enklare att träffas för att se vad hunden reagerar på.

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne