Hundar lär sig ofta tycka om närhet som att bli borstade. Foto: Marianne Blixt

Hej Jag har en labradortik som är 14 månader. Har lite problem med att hon gärna vill hoppa på människor när hon träffar dom. Även oss i familjen när vi kommer hem eller när vi varit ute och är på väg in. Försöker att vara tydlig och visa att vi ogillar detta beteende. Har du något tips till mig?
Med vänliga hälsningar
Marita Gustavsson

Hej Marita.
Det känns ju som hunden lärt sig att det är så man hälsar. Människor som den träffar kan ju vända bort ansiktet och kroppen så att hunden inte kan hoppa. Alltså ignorera hunden. Ni får fundera på hur ni gör när ni kommer hem? Hunden blir ju så klart jätteglad när ni kommer och vill nå nära ert ansikte för att visa sin glädje över att ni kommit hem. Det blir ett mönster som går att bryta på olika sätt.

En apporterande fågelhund som labradoren gillar ju att bära/hålla, det kan ju fungera att ge hunden något att ha i munnen, leksak eller en dummie,det brukar lugna. Klappa aldrig hunden när den står på två ben, belöna alltid när den står med alla fyra i backen, det ska inte vara lönsamt att stå på två ben eller hoppa.

Du skriver att ni är tydliga och visar att ni ogillar beteendet. Jag vet ju inte vilket sätt ni visar det på men om det till exempel är så att ni knuffar bort den, så kan ju det utlösa stress som gör att hunden hoppar mer för att visa sin glädje och försöka få er glada.

Ett bra sätt är att se till att hunden får något annat att göra som jag skrev, till exempel hålla en apport eller att ni kastar ut några godisbitar bakom eller vid sidan av dig som den får plocka upp. Ju godare godis ju säkrare att hunden väljer det framför att hoppa på er.

Skriv gärna ett mejl till mig och berätta på vilket sätt ni jobbar för att hunden inte ska hoppa. Marianne