Hej! Jag har en valp, golden. Valpen är 4 månader och så söt. Det är inte bara vi i familjen som tycker det utan även de man möter på gatan. Många jag möter verkar tycka att de har rätt att gå fram och klappa och ibland till och med lyfta upp min valp. Detta händer även om de inte frågat.
Hur ska jag göra? Det känns inte okej.
Lovisa Eriksson

Hej Lovisa
Jag förstår din frustration. Det gäller att få andra  människor att förstå att de inte gör dig glad när de ”lockar” till sig din valp eller lyfter upp.

De som frågar kan du ju i alla fall säga nej till, tala om att du tränar på att hunden ska vara tillsammans med dig och inte gå fram till andra om du inte tillåtit det.

Dessutom så bygger du ju för framtiden och du vill nog inte ha en hund som älskar att springa fram till andra människor och kanske till och med hoppar på dem. Den dagen de händer så är det inte många som kommer ihåg hur söt hunden var som liten.

De flesta människor vill ju klappa valpen men sen när valpen blir större så avtar ju intresset för att klappa. Hunden som då vant sig vid att den ska fram och hälsa och bli klappad (belönad) blir då besviken och frustrerad av att inte få tillåtelse.

När du möter människor så kan du ju se till att hunden har fokus på dig och belöna det. Var förberedd och ha alltid med dig godis eller leksak så du kan få hunden på andra tankar än att gå fram till mötande. Det är klart att det är okej att hunden ska hälsa när du vill det. Har hunden skött sig bra så kan ju belöningen vara att få gå fram och hälsa. Lugnt och sansat. Så får du ju mer av det också.

Det är svårt att få människor att förstå att det inte alltid gör oss en  tjänst att gå fram och klappa eller lyfter våra  valpar.

Försök förklara för dem du möter att du just nu tränar på att hunden inte ska gå fram. Då brukar de flesta förstå.

Lycka till.

—–