Hund och katt tillsammans

Hej!
Hur går man tillväga för att introducerade en kattunge i en vuxen hunds liv! Vad ska man tänka på, hur gör man det rent praktiskt, om inte hunden gillar kattungen eller tvärt om? Tack!
Elisabeth

Hej Elisabeth och tack för din fråga. Hunden bor ju redan där och vill väl se vad det är för något du kommer hem med. Jag råder dig att låter dem träffas först när hunden är i ”viloläge” alltså inte när den är som mest uppspelt. Kattungen kanske aldrig sett en hund och även om den är tuff så kan det ju bli jobbigt.

Jag gillar att använda kompostgrindar så de får vara på varsin sida och lära känna varandra i sin egen takt. De får ju byta rum så de får vara med omväxlande tillsammans med mig. Man märker sen när det inte är så spännande längre och de förstår båda att de bor tillsammans. Hundar vill ju hälsa lite mer framfusigt och de kan ju skrämma katten, då får man börja om.

Jag har just skaffat katt och har två hundar och katt tidigare. Mina hundar får vara på andra sidan av kompostgallret tills jag känner att katten känner sig trygg och hittat ställen den kan hoppa upp på om hundarna blir för ivriga. Katten behöver ju också veta var lådan och maten finns innan de släpps ihop. Hundar och katter brukar gilla varandra och i alla fall respektera varandra om vi introducerar dem väl. Hoppas du fått svar på din fråga.