Påverkas min hund av hur jag hanterar kopplet? Kan hundar känna av våra känslor?
Kicki

Svaret är:
Ja, hunden påverkas av hur du mår och agerar. Det är svårt att ”ljuga” för hunden. Känslor sprider sig. Vi luktar annorlunda, rör oss annorlunda, pratar annorlunda och så vidare.

Du kan se om du en dag mår superbra och är avslappnad hur bra hunden mår. Då tänker man ofta, Oj vilken bra dag hunden har när de i själva verket är vi själva som har en bra dag som speglar av sig på hunden.

Som ett exempel kan vi ju ta de där med hundmöten. Redan när vi går ut på promenad så vet vi ju hur hundmöten brukar vara.Det gör att vi redan då är på vår vakt vilket hunden då känner. När vi väl möter en hund reagerar vi med att spänna kroppen, kopplet och även prata annorlunda. Det gör ju att hunden reagerar negativt och också spänner sig inför den faran hunden tror väntar. Detta blir ju en ond spiral för som jag brukar säga: Ju mer vi tränar dåliga hundmöten, desto fler dåliga hundmöten får vi.

Så vad kan man göra åt det?

Börja träna följsamhet och lugn där du är ensam med din hund och bygger upp ett lugn för er båda.

Koppelhanteringen är viktig. Kanske det svåraste också. Jag har därför gått kurs för Milene Wallin för att få fler verktyg för att använda mig av t-touch koppelträning i mina kurser.

Så här skriver Milene Wallin som är certifierad t-touch-Instruktör för husdjur (Engelsk titel är; TTouch Practitioner for Companion Animals): Ju mjukare vi kan hantera och leda hunden, desto lugnare och följsammare blir den och därför är koppelhantering något vi arbetar mycket med i t-touch träning. Ungefär som när man dansar. Den som för i dansen behöver vara balanserad, mjuk, inbjudande och tydlig. Ett krampaktigt grepp i dansen känns inte bra, och en slapp handföring leder lätt till förvirring och att man trampar varandra på tårna. Sen gäller det att öva!