Valpar härliga

Hej!

Vi har köpt en valp, som är underbart söt. Det tycker ju alla så när vi är ute med den eller folk kommer hem till oss så verkar det vara deras rättighet att ropa på valpen med godis i handen. En del vi träffat har till och med lyft upp valpen. Vissa frågar om de får klappa. Det är så svårt att säga nej, men vi vill ju verkligen inte att någon annan ska hantera vår valp. Hur ska vi göra?

Hälsningar Irene och Lasse

Hej och tack för er fråga.

Den här frågan kommer ofta upp i valpkurser.

Valpen ska så klart få goda erfarenheter av andra människor men det betyder ju inte att den är allas egendom och ska hanteras av andra utan ägarens godkännande.

Jag brukar råda mina kunder att de är tydliga mot andra människor och talar om hur det vill ha det. Det är ju en förutsättning att man vet hur man vill ha det.

Tänk på:

Varje gång folk kommer till oss så är valpen nummer ett, den får hälsa, hoppa och alla blir glada. Det är en belöning för hunden. När hunden sen blir större så har den ju lärt sig att det är så man möter folk, som kommer på besök. Då brukar ingen tycka att det är lika roligt längre. Då börjar träningen för att få hunden att inte hoppa.

Lär hunden från valpstadiet hur man hälsar eller vad den ska göra när det kommer besök, var tydlig mot besökaren att du vill ha det så här.

Låt ingen annan ge din hund godis om inte du ber dem om det. Om andra får locka den med godis då lär den sig ju att de är så det ska vara.

Att någon annan som valpen inte känner lyfta upp den kan vara riskabelt, valpen kan känna obehag av att det är någon annan som lyfter och dessutom kan den va obekväm med höjder.

När du möter människor, vuxna eller barn, som vill klappa så bestäm innan om du vill det. Visa sen hur du vill ha det, antingen om du vill att de ska klappa hunden så visar du hur de ska göra, annars säg nej.

Du och din familj ska ju leva med hunden och de som ni gör under valptiden sitter ju kvar sen under hela hundens liv, ja om ni inte jobbar med för att få bort det. Det kan kännas onödigt att valpen lär sig saker som du sen måste jobba med för att få bort.

Det är i första hand du och din hund som ska ha en bra relation.