Turbo, retriever i nioårsåldern.

Hej!

Jag har tagit hand om en hund på 7 år av större ras. Jag undrar om det går att börja träna spår med den eller om man bara ska gå promenader?

Nybliven förstagångshundägare

Marianne svarar.

Om hunden är frisk så är det ju inga problem att börja träna spår, det gäller ju oavsett ålder.

Hundar älskar ju att få använda näsan. Spår eller sök är ju bra aktiviter för hunden som då får göra det som den är ämnad för, spåra och söka. När du börjar träna spår så börjar man ju med korta spår och stor motivation för att få hunden att förstå vad vi vill att den ska göra. Min erfarenhet är att ”gamla” hundar inte får lika mycket stimulans som yngre hundar. Vi gör ju saker med valpen och sen är det ofta så att den äldre hunden ”bara” får hänga med.

Jag har haft många som börjat gå kurs med sin ”gamla” hund bara för att kunna komma ut. Hundarna lever upp. Jag har haft en kurs som jag kallade ”Kan man lära gamla hundar sitta” Dit kom en hund av retrieverras, den va 8 år då, den hunden hade gått valpkurs och sen inget mer. Hunden levde upp och älskade att åka iväg med matte på kurs.

Matte berättade ofta att hon fått en gladare och livligare hund, ja matte var också gladare. Det ena ger ju de andra.

Mitt råd till alla är: Glöm inte bort din ”gamla” hund, den behöver stimulans, att det händer saker, att den får utföra saker.