Hej!

Här kommer den första frågan som inte är en fråga utan en önskan om att påminna oss alla om vilken skada ett halsband som används fel kan göra.

Jag har ingen fråga, men under många år märkt att många hundar har koppelskador, beroende på att ägaren inte har tränat sin hund i att gå fot utan att dra. Man kan höra på ljudet i halsen att strupen är skadad. Jag har rekommenderat att de ska använda sele i stället för strypkopplet som de ofta använder. Ofta rycker de kraftigt hunden tillbaka i kopplet, när den drar och skadar därmed strupen. Lite info om problemet kanske kan vara bra, så att problemet uppmärksammas.

Vänligen

Anki

Anki har rätt i att detta är ett stort problem. Det är många saker som blir värre när hunden får dra. Det triggar ofta mer vid hundmöten, frustrationen blir större.

Jag råder att träna hunden i koppelgående, att inte bara gå rakt fram och låta hunden dra. Använd sele, gör promenaden rolig. Att göra promenaden rolig kan ju vara att byta håll, stanna, leta godis mm. Det gör ju att hunden inte bara har målet framåt utan även kan hålla kontakt med föraren för att se om det är där det händer.

Jag har även fått en fråga om man kan lära en hund som är 8 år att inte dra i kopplet? Svaret är JA! Då går man till väga på samma sätt som att träna valpen.

Vi kan börja med att fråga oss varför hunden drar.

Vinner den något på att dra i kopplet? Svar: Ja oftast, den kommer ju framåt till de ställe dit den vill, tex doftfläcken.

Varför hunden drar är ju olika från hund till hund, alltså individuellt, därför finns ju ingen generell lösning men ett sätt är ju att träna hunden att gå bakom föraren. Att all belöning kommer bakifrån, så lär den sig att det är lönsamt att gå där. Använd ett staket eller en mur och ha hunden vid din sida, belöna när den gör rätt och sluta när det går som bäst. Träna bara korta stunder. Det ska vara roligt att träna, då kommer man snabbare till målet.