Den här veckan har vi en gästskrivare i hundfrågan. Det är legitimerad veterinär Angelica Jonasson som berättar. 

Har du en hund som är rädd för höga ljud och skott så kan nyårsafton lätt bli en fasa. Det allra viktigaste är att försöka träna bort problemet – i god tid innan det är dags.

Det som rekommenderas är att man tränar hunden på höga ljud genom att spela upp skottljud via en cd eller något annat ljudmedia. Först på låg volym för att därefter successivt öka ljudstyrkan när hunden accepterar ljudet. Detta för att få en hund som är trygg med smällar och höga ljud.

Men om december månad närmar sig och man ändå befinner sig i ett läge där det är hög risk att hunden blir panikslagen på nyårsafton; då bör man kontakta sin veterinär. Din veterinär kommer att föreslå ett besök för en enklare undersökning av hunden, för att säkerställa att den är frisk.

Vid besöket diskuterar man olika behandlingsalternativ. I första hand kommer man att få rådet att testa ett feromonhalsband eller något av de handelsvaror med lugnande effekt som finns på marknaden. Det som är viktigt att tänka på är att man ofta måste man starta dessa behandlingar två till fyra veckor innan nyårsafton för att de ska ha effekt när det behövs. Därför är det bra om man tar kontakt med sin veterinär redan tidigt i december. Om handelsvarorna inte bedöms vara tillräckliga kan man behandla hunden med läkemedel med en mer kraftigt verkande effekt.