Har din hund stoppat i sig något olämpligt? Hundar är ofta experter på att äta sånt de inte ska. Det är inte heller lätt att ha koll på vad som är farligt och inte. Vissa saker kan vara direkt livshotande, medan annat endast är giftigt i stora mängder. Här listar vi några av de saker som kan orsaka förgiftning hos din hund. Källa: Agria Djurförsäkring.

Lista över vad som är giftigt för hundar:

 • Blågröna alger – Blågröna alger innehåller algtoxiner (cyanobakterier) som är giftiga för din hund. Om din hund blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet, hur länge din hund badar och om hunden druckit av vattnet.
 • Choklad – Choklad innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och storleksberoende.
 • Deg – Jäsande degar är inte bra för hundar att äta. Degen jäser i magen på hunden och det bildas alkohol. Tillståndet är sällan livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund.
 • Ekollon – Ekollon innehåller tannin som hundar är känsliga för då det är frätande. Får hunden i sig en hög dos kan det vara dödligt. Fall på förgiftning har exempelvis setts på hundar på runt 10 kilo som fått i sig mellan fem och tio ekollon.
 • Getingstick – Ett getingstick eller andra insektsbett eller stick brukar inte vara farligt för hunden. Men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot exempelvis getingstick och därför få en allergisk reaktion.
 • Glykol – Glykol är mycket giftigt för hundar, även i liten mängd. Kylarvätska och spolarvätska är exempel på vätskor som innehåller glykol. Glykol är väldigt sött och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Om en hund fått i sig glykol bildas kristaller i njurarna.
 • Kakao – Kakao innehållet teobromin som är giftigt för hundar. Hur mycket kakao en hund klarar är individuellt och storleksberoende.
 • Lök – Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Det är svårt att veta hur mycket lök som kan leda till förgiftning. Ge därför inte din hund någon form av lök. Viktigt att tänka på för dig som brukar ge din hund matrester är att våra matrester ofta innehåller stora mängder lök.
 • Nötter – Macadamianötter anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.
 • Paddor – Paddor har körtlar under huden som utsöndrar ett gift som hundar är känsliga för. Giftet är inte så starkt på svenska paddor, men din hund kan ändå drabbas av padd-förgiftning. Din hund kan bli förgiftad av att tugga eller slicka på en padda. Denna typ förgiftning är oftast inte farlig utan mest besvärande för hunden.
 • Russin – Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om           druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.
 • Råttgift – Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera. Om din hund fått i sig råttgift kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande.
 • Det nya råttgiftet godkändes för ett par år sedan och innehåller ämnet alfakloralos som kan orsaka kramper och medvetslöshet hos hundar. Det som gör just produkter som innehåller alfakloralos farliga är att det inte finns något motgift. Symptomen kommer fort och en förgiftad hund kan bli dåsig, få kramper och nedsatt reaktionsförmåga. I värsta fall blir den medvetslös.
 • Den senaste tiden har det hänt att veterinärer fått in medvetslösa hundar som ätit av giftet. Var därför vaksam på din hund när ni promenerar på platser där det är möjligt att råttgift finns utlagt. Den största risken är att nyfikna hundar får i sig giftet direkt, men de kan också påverkas om de äter möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet.
 • Salt – Om din hund får i sig för mycket salt kan den drabbas av saltförgiftning. Din hund kan ha druckit saltvatten eller ätit salt mat som kan försätta din hund i det tillståndet. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt framför allt för små hundar.
 • Snigelmedel – Giftig svamp är farligt för hundar. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att kontakta veterinär så fort som möjligt.
 • Vindruvor – Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.
 • Värktabletter – Värktabletter ämnade för människor skall aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär, t.ex.  Alvedon (paracetamol) och Bamyl (acetylsalicylsyra). Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och behöver därför fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning hos hund.
 • Giftiga växter – Det finns oändligt många sorters växter och det kan vara svårt att veta vilka som är farliga för din hund och inte.
 • Xylitol – Xylitol är farligt för hundar då det sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehållet xylitol. Hur mycket xylitol en hund klarar är individuellt och storleksberoende. Ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

Misstänker du att din hund har blivit förgiftad?

För att lättare ta reda på om det är någon fara eller inte – försök att ta reda på:

• Vad din hund har fått i sig

• Hur mycket den har fått i sig

Rådgör alltid med en veterinär om du är osäker. Om du måste uppsöka veterinär är det bra att ta med så mycket information som möjligt om vad och hur mycket din hund har ätit.