Samspelet valp och vuxen hund. Foto: Peter Magnusson, Värnamo.nu

Hej! Jag har fått hem en valp och har en vuxen hund av samma ras. Den vuxna hunden morrar och talar om för valpen när den blir för närgången. Är det okej?

Carro Svensson

Hej Carro.
Av din korta fråga så är det inte enkelt att ge ett kort svar. Jag brukar säga att korta frågor kräver långa svar och tvärtom. Svaret kommer här: När vi kommer hem med vår valp så är vi ju så glada och förväntansfulla. Den ”gamla” hunden kanske inte tycker att det är lika roligt att få sin värld helt uppochnervänd.

Låt den gamla hunden ta tid på sig att lära känna valpen, i lugn och ro. Den ”gamla” säger nog till för att valpen kommer för nära och den litar inte på den ännu. Förstår valpen det och går därifrån så är det bra.

Ni behöver ju vara i närheten när de bekantar sig. Ofta klarar hundar detta mycket bra. Valpar som nyss lämnat sin mamma kan ju hundspråket. Den förstår ju inte lika bra de språk som vi använder. Det gör ju din gamla hund som känner dig. Så låt de ta den tid de behövs. Försök låt dem sköta detta själva.

Om du tidigare gjort aktiviteter med din ”gamla” hund fortsätt med det så klart. Som i alla relationer så behöver både djur och människor tid på sig för att lära känna varandra, få tillit och bli bekväma.

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

TAGGAR